کارت بازرگانی یکبار مصرف وجود ندارد
عضو اتاق بازرگانی تهران گفت:شرایط دریافت کارت بازرگانی راحت نیست و راهکارهایی به منظور جلوگیری از سوءاستفاده از این کارت اجرا میشود.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، حسین سلاح ورزی عضو اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه مسئولان به جای محدود کردن مصارف ارزی دست به اقدامات نادرست برای مدیریت کشور زدند، گفت: زمانی که از ۱۲۰ میلیون درآمد حاصل از فروش نفت به ۸ میلیارد دلار درآمد نفتی رسیدیم و این منابع جوابگوی نیاز ارزی کشور نبود، سیاست گذار به جای مدیریت وضع موجود مرتکب اشتباه بزرگی شد و اقدام به تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات محصولات مورد نیاز کشور کرد.
او با اشاره به سوء استفاده برخی از افراد از سیاستهای اخیر دولت در این زمینه بیان کرد: سیاست گذار ارزی به دنبال تحقق صد درصدی پیمان سپاری ارزی صادرکنندگان بود به همین منظور سال ۹۷ ضوابط و قوانینی را در این خصوص تصویب کرد تا صادر کنندگان ارز خود را به سامانه نیما بازگردانند.
سلاح ورزی تصریح کرد: در تیر ماه امسال بانک مرکزی اعلام کرد که ۲۱ هزار رکورد صادراتی وجود دارد که شامل ارقام ریز و درشت صادرات تجاری است که ارز خود را به سامانه نیما بازنگرداندند، همچنین چندی پیش رئیس کل بانک مرکزی در جمع اعضای اتاق بازرگانی اعلام کرد که ۷۰ نفر از ۲۵۰ صادر کنندهای که ارز خود را برنگرداندند، کارتن خواب هستند.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: برداشت ما به عنوان فعال اقتصادی از این حرف سیاست گذار، صادر کنندگان نوپا و تازه کاری است که اخیرا کارت بازرگانی دریافت کرده اند وگرنه شرایط دریافت کارت بازرگانی به این راحتی نیست.
نسل کارت بازرگانی در اکثر کشورها منقرض شده است
سلاح ورزی در ادامه با اشاره به اینکه کارت بازرگانی در بیشتر کشورهای دنیا شیوه منسوخ شدهای است ، گفت: براساس آیین نامه ماده ۱۰ قانون صادرات و واردات قرار بر این شده بود تا کارت بازرگانی برای تسهیل امر تجارت برای بازرگانان صادر شود، اما در بیشتر کشورهای دنیا از چنین شیوهای استفاده نمیکنند چرا که گاهی همین کارت منجر به بروز برخی سوء استفادهها شده است.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به نحوه صدور کارت بازرگانی برای تجار بیان کرد: افراد پس از راه اندازی شرکت تجاری خود اقدام به تامین کد تامین اجتماعی میکنند که احراز هویت در این مرحله نیازمند داشتن کارگاهی فعال است و بعد از اعتبارسنجی آنها، کارت برای بازرگانان صادر میشود.
او تصریح کرد: ۲ سال پیش هم اتاق بازرگانی چندین بار از طریق ارسال نامههای مکتوب از دولت درخواست کرد تا برای بازرگانان تازه کار و کارت اولیها رتبه بندی صورت گیرد یعنی برای افرادی کارت صادر شود که میزان صادراتشان بیش از ۵۰۰ میلیارد است،که این مهم اگر رخ میداد شاید افراد با استفاده از کارت بازرگانی دیگران، قوانین موجود را دور نمیزدند.
سلاح ورزی ادامه داد: مدارک فرد از طریق سامانهها بارگذاری میشود سپس بعد از احراز هویت نهایی پروانه فیزیکی تشکیل و به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارسال میشود و در صورت تایید نهایی کارت برای بازرگان صادر میشود.
شناسایی سوءاستفاده گران کارت بازرگانی توسط کارگروه پایش اتاق بازرگانی
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به سوءاستفاده برخی افراد از کارتهای بازرگانی، بیان کرد: در گذشته برخی از افراد در دفاتر اسناد رسمی وکالت کارت خود را به فرد دیگری واگذار میکردند که این شیوه چند سالی میشود ممنوع شده است کما اینکه در لحظه اعطای کارت بازرگانی به فرد، تعهد نامه محضری از فرد گرفته میشود که براساس آن اجازه ندارد کارت خود را برای استفاده دیگری در اختیار او قرار دهد.
او ادامه داد: در سالهای ۹۷ و ۹۸ گاهی گمرک و مراجع ذی ربط این کارت را میپذیرفتند، اما این امر در حال حاضر متوقف شده است و در اتاق بازرگانی دو سالی میشود که کارگروه پایش برای پایش رفتار تجاری بازرگانان تشکیل شده است و با همکاری وزارت صمت این آمادگی را داریم هر بخشی که سازمان امور مالیاتی و یا گمرک اطلاعاتی مبنی بر سوءاستفاده تجاری را میدهند کارت آنها را تعلیق و یا ابطال کنیم.
هویت خاطیان در حوزه کارت بازرگانی به راحتی قابل شناسایی است
سلاح ورزی با بیان اینکه راه برای شناسایی افراد خاطی بسیار آسان است، گفت: وقتی فرد برای دادن کارت خود به دیگری به دفتر اسناد رسمی مراجعه میکند، آدرس وکیل و موکل کاملا مشخص است و هیچ پیچیدگی ندارد و بدین طریق میتوان هویت خاطیان را شناسایی کرد.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: در اکثر کشورهای دنیا از طریق سیستم اعتبار سنجی دقیق و با توجه به کد ملی افراد اطلاعات فرد در حوزه تجارت در سیستم قرار گرفته و هر زمانی که مسئولی درحوزه خاصی نیاز به کسب اطلاعات داشته باشد، به راحتی میتواند تنها از طریق یک کد ملی به تمامی اطلاعات فرد در حوزه بازرگانی دست یابد.
او با بیان اینکه کارت بازرگانی یکبار مصرف وجود ندارد، گفت: کارتهای بازرگانی یک ساله تمدید میشوند، اما به محض اتمام مهلت زمان تعهدات گمرکی، بانکی و ارزی بازرگان بررسی میشود و بعد از تایید نهایی کارت وی مجددا تمدید میشود و کسانی که تنها به دنبال سوء استفاده از طریق این کارتها بوده اند، کارت آنها تمدید نمیشود به همین منظور در اصطلاح به کارت آنها یکبار مصرف میگویند.
سلاح ورزی در پایان بیان کرد: برای دریافت کارت بازرگانی از مراجعه کننده، سند مالکیت یا اجاره نامه هولوگرام دار تقاضا میکنند و هر چند وقت یکبار از دفتر تجاری فرد بازدید میشود حتی هر ماه یک مجله به دفتر وی صادر میشود و درصورتیکه این مجله چندین بار برگشت بخورد هم میتواند شک و شبههای برای اتاق بازرگانی مبنی بر تعطیلی آن شرکت و سوءاستفادههای تجاری ایجاد کند.